MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ
nois.com
İşbu mesafeli satış sözleşmesi, 6502 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun ve 29188 sayılı Mesafeli Sözleşmeleri Uygulama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlanmıştır.
MADDE 1 – SÖZLEŞMENİN TARAFLARI
1.1. SATICI BİLGİLERİ:
Unvanı : Dahafit Gıda ve Sağlık Ürünleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi
Vergi Dairesi : Alemdağ Vergi Dairesi
Vergi No : 2671532800
Ticaret Sicil No : 376244-5
Telefon : +90 507 804 17 17
E-posta : destek@nois.com
Mersis No : 0267 1532 8000 0001
KEP Adresi : dahafitgida@hs06.kep.tr
Web : www.nois.com
1.2. ALICI BİLGİLERİ:
Şirket/Şahıs Adı
Soyadı
Adres
Telefon
TC Kimlik No
E-posta
Şirket Vergi Dairesi
Şirket Vergi No
Yukarıda bilgileri verilen kişiler bundan sonra ayrı ayrı SATICI ve ALICI olarak, birlikte TARAFLAR olarak anılacaktır.
MADDE 2 - TANIMLAR
İşbu Mesafeli Satış Sözleşmesi'nde yer alan;
ALICI: Sitede satışı yapılan ürün/ürünleri web sitesi üzerinden satın alan gerçek ya da tüzel kişiyi,
Ön Bilgilendirme Sözleşmesi: İşbu Sözleşme'nin kabulünden önce ALICI tarafından elektronik ortamda kabul edilen, ALICI'nın; ürün, ürünün nitelikleri, Satış Fiyatı, cayma hakkı ve diğer sözleşme şartlarından haberdar olduğunu gösteren sözleşmeyi,
SATICI: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, web sitesi üzerinden ürünlerin satışını gerçekleştiren Dahafit Gıda ve Sağlık Ürünleri Sanayi Ticaret Limited Şirketini,
Web Sitesi: www.nois.com alan adları, alt alan adları ve sözleşmede belirtilmiş diğer alan adlarından ulaşılabilen, sağlanabilen, gerçekleştirilebilen veya yönetilebilen ve ürün satışının yapıldığı web sitesini,
Sözleşme: İşbu Mesafeli Satış Sözleşmesi'ni,
Ürün/Ürünler: SATICI tarafından web sitesi üzerinden satılan ve işbu sözleşmenin 4. Maddesinde detayları tanımlanan ürün/ürünleri,
MADDE 3 - SÖZLEŞMENİN KONUSU
3.1 İşbu Mesafeli Satış Sözleşmesi 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’ne uygun olarak düzenlenmiştir. İşbu Sözleşmenin tarafları işbu Sözleşme tahtında 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nden kaynaklanan yükümlülük ve sorumluluklarını bildiklerini ve anladıklarını kabul ve beyan ederler.
3.2 İşbu Sözleşmenin konusunu; ALICI’nın, SATICI ’ya ait web sitesi üzerinden, elektronik ortamda sipariş verdiği, sözleşmede bahsi geçen nitelikleri haiz satış fiyatı belirtilen ürünlerin satışı ve teslimi ile ilgili olarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümleri gereğince tarafların hak ve yükümlülüklerinin saptanması oluşturur.
3.3. ALICI, satışa konu ürüne ilişkin temel nitelikleri, satış fiyatı, ödeme şekli, teslimat koşulları ve Cayma Hakkı konusunda, ilgili tüm ön bilgileri okuyup bilgi sahibi olduğunu ve elektronik ortamda gerekli teyidi verdiğini beyan ve taahhüt eder.
3.4. Yapılan alışverişlerde yer alan tüm fiyatlar Türk Lirası olarak ifade edilmiştir. Alışveriş sırasında görülen fiyatlara KDV dâhildir.
3.5. Web sitesinde yer alan ön bilgilendirme ve ALICI tarafından verilen sipariş üzerine düzenlenen fatura ve sevk irsaliyesi işbu sözleşmenin ayrılmaz parçalarıdır.
MADDE 4 - SÖZLEŞME KONUSU ÜRÜN
Tarih :
Ürün bilgileri :
Kargo Tutarı :
Ödeme şekli :
Teslimat adresi :
Ödeme Tablosu :
(Ürünlerin cinsi ve türü, miktarı, marka/modeli rengi satış bedeli yukarıda belirtildiği gibidir.)
MADDE 5 - ÖDEME, TESLİMAT VE İFAYA İLİŞKİN BİLGİLER
5.1 ALICI’nın web sitesi üzerinden satın almış olduğu ürün, ALICI tarafından belirlenmiş olan teslimat adresine satın alım sırasında ALICI’ya belirtilmiş olan kargo şirketi aracılığı ile teslim edilecektir.
5.2. ALICI tarafından satın alınan ürün, yasal 30 günlük süreyi aşmamak koşulu ile her bir ürün için ALICI veya gösterdiği adresteki kişi/kuruluşa teslim edilir.
5.3 Sözleşme konusu ürün, ALICI'dan başka bir kişi/kuruluşa teslim edilecek ise, teslim edilecek kişi/kuruluşun teslimatı kabul etmemesinden SATICI sorumlu tutulamaz.
5.4 SATICI gerekli gördüğü durumlarda, ALICI’nın vermiş olduğu bilgilerin gerçekle örtüşmediği tespit edildiğinde, siparişi durdurma hakkını saklı tutar.
5.5. SATICI, sözleşme konusu ürünün sağlam, eksiksiz, siparişte belirtilen niteliklere uygun olarak teslim edilmesinden sorumludur.
5.6. SATICI’nın ürün teslim yükümlülüğünün başlaması için ALICI tarafından ödemenin, web sitesinde kendisine sunulan seçenekler arasından seçeceği şekliyle tamamlanmış olması şarttır. ALICI tarafından ödeme yapılmaz yahut ödeme banka tarafından iptal edilirse, SATICI ürünü teslim yükümlülüğünden kurtulacaktır.
5.7. ALICI tarafından yapılan ödeme, ilgili banka tarafından ürün ALICI’ya teslim edildikten sonra herhangi bir sebeple iptal edilirse, ALICI söz konusu ödemeyi kendisine işbu iptal hususu bildirildikten sonra gerçekleştirmeyi yahut ürünün ambalajının açılmamış ve kullanılmamış olması kaydıyla ürünü SATICI’ya geri göndermeyi beyan ve taahhüt eder.
5.8. Ürün fiyatlarına kargo ücreti dahil değildir. Kargo ücreti, ALICI tarafından ürün/ürünlerin sepete eklenmesinden sonra ödeme ekranında ayrıca toplam tutara eklenecektir.
5.9. ALICI, ürünün kargo vasıtasıyla kendisine gönderilmesi akabinde bildirmiş olduğu adreste bulunacağını ve kargoyu teslim alacağını beyan ve taahhüt eder. Herhangi bir sebeple ürün tesliminin ALICI’dan kaynaklı sebeplerle yapılamaması halinde SATICI’nın bir sorumluluğu doğmayacaktır.
5.10 SATICI mücbir sebepler veya nakliyeyi engelleyen hava muhalefeti, ulaşımın kesilmesi gibi olağanüstü durumlar nedeni ile sözleşme konusu ürünü süresi içinde teslim edemez ise, durumu ALICI'ya bildirmekle yükümlüdür. Bu takdirde ALICI siparişin iptal edilmesini, sözleşme konusu ürünün varsa emsali ile değiştirilmesini ve/veya teslimat süresinin engelleyici durumun ortadan kalkmasına kadar ertelenmesi haklarından birini kullanabilir. ALICI'nın siparişi iptal etmesi halinde ödediği tutar 10 gün içinde ödeme yapmış olduğu kanal aracılığıyla geri ödenir.
MADDE 6 - GENEL HÜKÜMLER
6.1 ALICI'nın işbu Sözleşme kapsamında elektronik ortamda verdiği bütün teyitler/kabuller, gerekli olduğu takdirde, "yazılı onay" hükmünde sayılacaktır.
6.2 ALICI, Tüketici sıfatıyla talep ve şikâyetlerini yukarıda yer alan SATICI iletişim bilgilerine ve/veya web sitesinin sağladığı kanallarla ulaştırabilir.
6.3 Üçüncü parti uygulamalardan veya programlardan kaynaklanan hataların veya veri kayıplarının yaşanması halinde SATICI’nın hatalardan veya veri kayıplarından sorumluluğu doğmayacaktır.
6.4 ALICI, işbu Sözleşmeyi ve Ön Bilgilendirme Formunu elektronik ortamda teyit etmekle, mesafeli sözleşmelerin akdinden önce SATICI tarafından ALICI’ya verilmesi gereken adres, siparişi verilen Ürün’e ait temel özellikler, Ürün 'ün vergiler dahil fiyatı, ödeme ve teslimat bilgilerini de doğru ve eksiksiz olarak edindiğini beyan ve taahhüt eder.
MADDE 7 - CAYMA HAKKI
7.1 ALICI, hiçbir hukuki veya cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, Ürün/Ürünlerin teslim edildiği tarihten itibaren on dört (14) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir. Ayrıca, ALICI, işbu sözleşmenin kurulmasından, Ürün/Ürünlerin teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilir.
7.3 Cayma hakkı bildirimi ve işbu sözleşmeye ilişkin sair bildirimler,14 günlük süre içinde yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile yukarıda SATICI Bilgileri bölümünde bildirilen destek@nois.com E-posta adresine ya da web sitesinde bulunan ilgili sekmelere girilerek yapılabilir. Cayma hakkının kullanılabilmesi için, süresi içerisinde SATICI’ ya mevzuat hükümlerine ve işbu sözleşmeye uygun olarak bildirimde bulunacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.
7.4 Cayma hakkının kullanılması halinde, bu hakkın kullanımına yönelik bildirimin yapılmasından sonra on (10) gün içinde bedel iadesi yapılacaktır. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde, bankanın kredi kartı iadelerini aynı ekstre döneminde ALICI hesabına yansıtmaması durumunda, ALICI’nın bankanın kredi kartı servisine başvurması gerekmektedir.
7.5 Cayma hakkını kullanan ALICI, ödemeyi kredi kartı ile ödeme dışında bir ödeme yöntemiyle gerçekleştirdiyse, bedel iadesinde ödeme yöntemini sağlayan aracı firmadan kaynaklanan nedenlerle gecikme olması halinde, bu gecikmeden SATICI sorumlu tutulmaz.
7.6 Cayma hakkını kullanan ALICI cayma hakkını kullandığına ilişkin bildirimi yönelttiği tarihten itibaren on gün içinde Ürün/Ürünleri SATICI ya da yetkilendirmiş olduğu kişiye faturası ile geri göndermek zorundadır. ALICI tarafından cayma hakkı bildirimi yapıldıktan sonra geri gönderilmeyen Ürün/Ürünlerin bedel iadesi gerçekleştirilmeyecektir.
MADDE 8 - CAYMA HAKKININ KULLANILAMAYACAĞI HALLER
8.1 27.11.2014 tarih ve 29188 sayılı Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinin 15. Maddesine göre Cayma hakkı aşağıdaki hallerde kullanılamaz:
a) Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve SATICI veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
b) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.
c) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
ç) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
d) Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.
e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
f) Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.
g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.
ğ) Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayri maddi mallara ilişkin sözleşmeler.
h) Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
MADDE 9 - DİĞER HÜKÜMLER
9.1 Mücbir Sebepler: Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda, SATICI işbu sözleşme ile belirlenen edimlerinden herhangi birini geç veya eksik ifa etme veya ifa etmeme nedeniyle sorumlu değildir. Bu ve bunun gibi durumlar, SATICI için, gecikme, eksik ifa etme veya ifa etmeme veya temerrüt addedilmeyecek veya bu durumlar için SATICI 'dan herhangi bir nam altında tazminat talep edilemeyecektir. "Mücbir sebep" terimi, doğal afet, isyan, savaş, grev, iletişim sorunları, altyapı ve internet arızaları, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarının hizmet verememesi veya talebe cevap veremeyecek teknik problemler yaşaması, elektrik kesintisi ve kötü hava koşulları da dâhil ve fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla ilgili tarafın makul kontrolü haricinde ve SATICI’ nın gerekli özeni göstermesine rağmen önleyemediği kaçınılamayacak ya da 3. Kişi servis ve hizmet sağlayıcılarından kaynaklanan olaylar olarak yorumlanacaktır.
9.2 Sözleşme Değişiklikleri: SATICI tamamen kendi takdirine bağlı ve tek taraflı olarak işbu sözleşmeyi uygun göreceği herhangi bir zamanda web sitesinde ilan ederek değiştirebilir. İşbu sözleşmenin değişen hükümleri, ilan edildikleri tarihte geçerlilik kazanacak, geri kalan hükümler aynen yürürlükte kalarak hüküm ve sonuçlarını doğurmaya devam edecektir. İşbu sözleşme, ALICI’nın tek taraflı beyanları ile değiştirilemez.
9.3 Sözleşmenin Bütünlüğü: İşbu sözleşmenin ve ayrılmaz bir parçası olan eklerinin herhangi bir hükmünün geçersizliği, yasaya aykırılığı ya da uygulanamaz hale gelmesi, sözleşmenin geri kalan hükümlerinin yürürlüğünü etkilemeyecektir. Sözleşme geçerli ve ayakta olan maddelerle devam edecektir.
MADDE 10 - UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ
ALICI, şikâyet ve itirazları konusunda başvurularını, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 68’inci. Maddesinin 1. fıkrasında belirtilen alt ve üst limitler ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca her yıl aralık ayında belirlenen parasal sınırlar dâhilinde, tüketicinin malı satın aldığı veya ikametgâhının bulunduğu yerdeki tüketici sorunları hakem heyetine veya tüketici mahkemesine yapabilecektir.
MADDE 11- TEMERRÜD HALİ VE HUKUKİ SONUÇLAR
ALICI’nın, kredi kartı ile yapmış olduğu işlemlerde temerrüde düşmesi halinde, kart sahibi bankanın kendisi ile yapmış olduğu kredi kart sözleşmesi çerçevesinde faiz ödeyecek ve bankaya karşı sorumlu olacaktır. Bu durumda ilgili banka hukuki yollara başvurabilir; doğacak masrafları ve vekâlet ücretini ALICI’dan talep edebilir. ALICI, SATICI‘nın uğradığı zarar ve ziyandan sorumlu olacağını kabul, beyan ve taahhüt eder.
MADDE 12- YÜRÜRLÜK
İşbu sözleşme 12 maddeden ibaret olup, ALICI tarafından elektronik ortamda onaylanması ile ALICI, sözleşmenin tüm koşullarını kabul etmiş sayılacak ve sözleşme sözü geçen onay işlemi ile beraber yürürlüğe girecektir.